TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.214
  • Altın 2246.59
  • BIST 100 8792.15

Limited şirketlerde vergi borcunun ortaklardan istenmesi hakkında Danıştay kararı çıktı

Bilindiği üzere Sermaye şirketleri olarak düzenlenen Limited şirketlerin sorumlulukları şirket sermayesi ve varlıkları ile sınırlıdır.
Limited şirketlerde vergi borcunun ortaklardan istenmesi hakkında Danıştay kararı çıktı
Ancak istisnaları da vardır. 20 Haziran 2019 tarihli 30807 sayılı Resmi Gazetede yaymlanan Danıştay kararı ile de bu konuya açıklık getirildi. Limited şirketler de vergi borçları karşısında yetkilendirilmiş şirket müdürleri kanuni temsilci olmaları hesabı ile sorumlulukları bulunmaktadır. Tüzel kişiliğe haiz olan Limited şirketlerde vergi borçlarından dolayı esas sorumluluk Tüzel kişiliğe ait olması gerektiğinden önce şirketin ödemesi gerekir. Ödeyemezse şirketin mal varlığı üzerinden tahsilat yapılması yoluna gidilmelidir.  Vergi usul kanunu ve Amme alacakları tahsili usul kanunu hükümleri uygulanmalıdır. Yani doğrudan vergi borçlarında dolayı ortaklara ve müdürlere müracaat edilmemelidir. Şirketten tahsil edilmesi mümkün olmadığı hallerde Kanuni temsilci veya ortaklardan tahsil yoluna gidilebilecektir. Danıştayın aldığı karar ile Kanuni temsilci veya ortaklardan herhangi biri için bir sıralama bulunmaması dolayısı ile vergi idaresi ortaklardan tahsil yoluna gidebilecekler.

Limited şirketlerde kabul edilmiş kurallar açısından ortaklar şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumludurlar. Şirket yöneticileri ve temsilcileri açısında şirket borcunun tamamını kapsayacak şekilde sorumludurlar.

Hissesini devreden ortağın vergi borcu karşısındaki durumu ise belirli kriterlerle devrin yapılması gerekmektedir. Çünkü ortada müşterek ve müteselsil sorumluluk bulunmaktadır.

Devirlerin noterlerde yapılması ve hissenin ve devir borcunun yazılı şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Tabi bu devrin Genel Kurul tarafından itiraz edilmemesi şartı da vardır. Dolayısı ile Limited şirket hissesini devreden ve devralan açısından önem arzetmektedir.

Anonim Şirketlerde ortakların sorumlulukları ;

Anonim şirketlerde pay sahipleri sadece taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı olarak sorumludurlar. Borçlar karşısında sadece malvarlığı ile sorumlu olan şirkettir.

Şirketin yöneticileri veya temsilcileri açısından borcun tamamını kapsayacak şekilde müşterek ve müteselsil sorumlulukları vardır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın