TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
Doç.Dr. Ömer Kul

Doç.Dr. Ömer Kul

'Temcit pilavı' veya 'ağzı olan konuşuyor'…

'Temcit pilavı' veya 'ağzı olan konuşuyor'…

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bayan Hua Chunying şahsi twitter hesabından 29 Mart'ta attığı tweet'i Çin Komünist Parti (ÇKP) yönetimin Doğu Türkistan üzerinde nasıl bir algı oluşturmak hevesinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Bir görsel ve bir de kısa video paylaşımı yapan Bayan Chunying’in paylaşımları özetle CIA’nın Uygurları piyon olarak kullandığı algısını oluşturmak, dahası Doğu Türkistan’da soykırıma varan onca ağır insan hakları ihlallerine rağmen ÇKP yönetiminin hâlâ dünyayı kandırma hevesinden zerre geri adım atmadığını göstermesi açısından önem arz etmektedir.

Tweet’te paylaşılan 1.08 dakikalık video kaydının gerçekte çok daha uzun olduğu bilinmekte. Anlaşılan bir konferansta yapılan konuşmadan bula bula veya kese kese 1.08 dakikalık bir video çıkartabilmişler.

Aslında videoyu, videoda konuşanı veya tweet’i atan Bayan Chunying’i konuşmaya bile değer bulmadığımı en başından ifade etmeliyim. Lakin videoda geçen ifadeler ile Bayan Chunying’in vermek istediği mesajında Türkiye’ye dair ifadelerin aslında hem ABD hem de ÇKP yönetimi tarafından Türkiye’ye bakışın gösterilmesi adına benzerlikleri dolayısıyla yazmaya değer görüyorum.

Dolayısıyla ÇKP Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bayan Chunying’in paylaşımdan muradına geçmeden önce video ve videodaki şahısla ilgili birkaç kelam etmek yerinde olacaktır.

Video aslında Ağustos 2018 tarihli. Konuşan emekli bir Amerikalı Subay. Görselden de anlaşılacağı üzere Lawrence Wilkerson adlı bu emekli asker aynı zamanda bir önceki dönem ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın da danışmanlığını yapmış. Video kaydı “Asya-Pasifik Diyalog Paneli 2018” de yapılmış.

Yayınlanan video da yer ifadeler ise aynen şöyle; “II. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'da olduğumuz gibi şimdi de Afganistan'dayız. Çünkü, Amerika Birleşik Devletleri orada Orta Asya'yı boydan boya geçen Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin geçiş noktalarına yakın tek sert güç. Bunu askeri güçle etkilemek zorunda kalırsak, bunu Afganistan'da yapabilecek bir konumdayız. Orada olmamızın ikinci nedeni ise, Pakistan'ın dünyadaki potansiyel olarak en dengesiz nükleer stokuna sahip olmasıdır. Eğer gerekirse o stok sahasına atlayıp stabilize edebilmek istiyoruz. Ve orada olmamızın üçüncü nedeni, o coğrafyada 20 milyon Uygur’un olmasıdır. CIA bu Uygurları, tıpkı Erdoğan’ın Suriye’deki (İdlib’deki) 20 bin Uygur’u Esad’a karşı kullandığı gibi kullanabilir. Eğer CIA, Çin’i istikrarsızlaştırmak istiyorsa, bu en iyi yöntem olabilir. Yani Uygurlarla birleşerek sürekli Pekin’deki Han Çinlilerini dürterek, Çin’i dıştan değil içten rahatsız etmek”.

Bu videonun her cümlesine ayrı ayrı makaleler yazılabilir, lakin işi o kadar uzatmadan nasıl bir oyun oynandığına dair kanaatlerimi siz değerli okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Sayın Wilkerson’un söyledikleri birer varsayım, gerçekte ise henüz bu türden bir hareketliliğin olmadığını biliyoruz. Lakin ÇKP sevicilerimizin bu konuşmayı referans alarak sürekli olarak “Uygur meselesi CIA’nın oyunudur” demeleri akla ziyan bir tutumdur.

Tabi ki konuşmada geçen konular ciddi takip edilmeli, hele de Türkiye ile ilgili kısmı ciddi sorgulanmalı, dahası Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Ankara ziyaretinin üzerinden bir hafta geçmeden, böyle bir videonun yayınlanmış olması sorgulanmalı, dahası “20 bin Uygur” konusunda ÇKP’nin düşüncesi resmi kanallar vasıtasıyla öğrenilmelidir.

Videonun paylaşılmasında herhangi bir beis görülmediğine göre Amerikalı emekli asker Sayın Wilkerson gibi Bayan Chunying veya ÇKP yönetimi de aynı şeyleri mi düşünüyorlar öğrenilmelidir.

Şayet ÇKP yönetimi de, Çin'de hiç olmayan muhtemelen de olmayacak olan "konuşma özgürlüğü"nden istifade ile, "ağzı olan konuşuyor" kabilinden bir konferansta söylenmiş sözleri ciddiye alıp resmi bir görevlisinin hesabından paylaşacak kadar değerli buluyorsa işin renginin değiştiğini söylemeliyiz.

Şayet bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ÇKP üst yönetimi tarafından yalanlanmaz ise bizim anlamamız gereken; ÇKP'nin Türkiye'ye ABD'den farklı bakmadığı gerçeği olacaktır.

Dahası Amerikalı bir emekli subayın bir konferans sırasında, o da "böyle böyle yapmalıyız" demesi takdir etmeliyiz ki Uygurları terörist yapmaz veya bu türden bir söz üzerine Uygurları suçlamak akılkârı da olmaz.

Aslında bu videoda söylenenlerden veya Bayan Chunying'in tweet'inden önce konuşulması gereken husus Doğu Türkistan'daki soykırım gerçeği olmalıdır. İki farklı konuyu sanki birbiriyle bağlantılıymış algısını oluşturmaktır. CIA'nın oyunları konuşulmasına konuşulsun da önce asıl konuşulması gereken Doğu Türkistan'da ÇKP eliyle yaşatılan soykırım olmalıdır.

Şayet Bayan Chunying, ÇKP'nin resmi görüşü olan bu video ile dünya kamuoyuna "Uygurları CIA piyon olarak kullanıyor ve biz teröristlerle mücadele ediyoruz" yalanlarını söylemeye devam edeceklerse artık o konuyu temcit pilavı gibi insanların önüne koymaktan vazgeçmelerini tavsiye edelim.

Evet, CIA, Uygurları piyon olarak kullanmak isteyebilir, aynen ÇKP’nin Suriye’de Türkistanlı cihatçıları veya Pakistan’da Ceyş-i Muhammedi örgütünü hatta Afganistan’da Taliban’ı kullandığı gibi. Bu durum günümüz ikircikli dünya siyasetinde artık özümsediğimiz bir gerçek.

Lakin ÇKP, bu algı ile bir milleti toptan yok etme uygulamalarına bir kılıf bulma hevesinde ise söyleyelim ki ÇKP’nin ikiyüzlü, riyakâr, hile ve şantaj siyaseti çok hem de çok iyi bilinmektedir, yeni bir şeyler yapma ve söyleme zamanı çoktan geçmiş durumdadır. 

ÇKP yönetimine tavsiyemiz Doğu Türkistan’da devlet eliyle uyguladığı soykırıma son vermesidir. Bu, Çin devletinin ve bölgenin istikrarı için elzemdir. Şayet ÇKP uygulamalarından vazgeçmez ve bugüne kadar ki yaptıkları dolayıyla yargılanmaz ise emin olsun ki Uygurların herkesin piyonu olması kaçınılmaz olacaktır.

Ve yine ÇKP yönetimi kulağına küpe yapmalı ki bu türden savaşları "dibe inince vezir olan piyonu hafife alanlar kaybeder"…

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın