Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerine dair kısa bir değerlendirme

Değerli dostlarım, Ramazan-ı Şerif’in sonlarına doğru yaklaştık. Bayram için geri sayım başladı. Öncelikle hepinize hayırlı, bereketli, sağlıklı bir bayram olsun diyorum.
Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerine dair kısa bir değerlendirme
Geride bıraktığımız son iki yılda bayramları maskeli geçirdik, yasaklarla geçirdik. Sevdiklerimizi kaybettik, hastalandık, hasta dostlarımıza ziyarete bile gidemedik. Artık Korona'yı ardımızda bıraktık. İki yılın ardından özgürce birbirimize gidip gelebileceğimiz, yasaklar olmadan gezebileceğimiz bir bayram yapacağız inşallah.

Her şeye rağmen yine de Korona'dan hayatını kaybedenleri unutmayalım. Onlara Allah'tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyoruz. Hali hazırda hasta olanlara ya da Korona geçirmiş ama üzerinde çeşitli izleri kalmış olanlara da şifalar diliyoruz.

Evet dostlarım gelelim siyasi gündemimize;
Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız Suudi Arabistan'a gitmeye karar verdi Prens Salman ile görüşecek. Bu verilen karar çok yerinde bir karar, siyasette küslük olmaz.

Biz oldum olası Suudi Arabistan'la ilgili konularda konuşmama - yazmama kararı almıştık. Malum Suud Prensleri kendi hesaplarından sosyal medyada ve Suud basınında son yıllarda Türkiye aleyhine büyük bir karalama kampanyası içine girmişlerdi. Şimdi Cumhurbaşkanımız bütün bunları ardında bırakarak Suud'a gitme kararı aldı. Bunun üzerine bir şeyler karalama ihtiyacı ortaya çıktı.

Bizde de bir dönem BAE hakkında da bir çok şey konuşuldu, yazıldı, söylendi. Sonra gün geldi hepsi arkada bırakılıp siyasi iletişimler kuruldu ilişkiler yeniden sağlanmaya başlandı.

Şimdi bu durumlar karşısında muhalefetten çatlak sesler gelecek hatta gelmeye başladı. Yok "Kral Salman ile ilişkiler bozuldu, araya bir sürü olumsuzluk girdi, bu durum Veliahtla düzelmez." Şeklinde konuşmalar var.

Gayet iyi düzelir ve gayet iyi bir hamle bu. Daha ilerleyen zamanlarda Mısır'la ilişkilerimizin düzelmesini de umuyoruz. Suud'un Araplar üzerinde etkili olması nedeniyle Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi, bütün Arap dünyası ile ilişkileri de olumlu etkileyecektir.

Suudi Arabistan bizim için kıtalar ötesinde, alakasız bir ülke değil. Yakınımızda ve pek çok anlaşma içerisinde olduğumuz bir ülke. Özellikle inşaat olmak üzere pek çok alanda ticari ilişkilerimiz var. Orda azımsanamayacak sayıda iş adamı ve çalışanımız var. Bizim bu ülke ile ters düşmemiz siyasi açıdan olmaması gereken bir durum. Suud bir çok Türk'e ev sahipliği yapıyor, keza biz de bir çok Suud vatandaşına ev sahipliği yapıyoruz.

Bu nedenle bu ülke ile aramızın iyi olması Türkiye yararına olacaktır. İnşallah bu durum bir başlangıç olur ve iki ülke ilişkileri daha iyi noktalara gelir. Bu durumlar, siyasi çıkarlarımızın haricinde Umre alımlarının sayı açısından artırılması, Hac için Türkiye'den alımların artırılması gibi sosyal faydalar da getirecektir.

Cumhurbaşkanımızın bu adımını çok faydalı buluyorum. Ortadoğu topraklarında yaşayan ülkeler arasında Türkiye'nin sağlam bir diplomasi ağı kurması ve siyasi açıdan ilişkilerini iyi tutması gelecek için bize çok önemli getirileri olacak adımlardır.

Evet dostlarım, muhalefet hakkında da bir kaç laf etmek istiyordum ancak şu mübarek günlerde canınızı sıkmak istemiyorum. Hepinize huzurlu hayırlı kazasız bir bayram diliyorum.
Allah'a emanet olunuz!

Görüş, öneri ve yorumlarınızı bana sosyal medya hesaplarım ve ogünhaber.com üzerinden iletebilirsiniz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • ALİ İHSAN YÜCEL
    ALLAH VATANIMIZA MİLLETİMİZE HERŞEYİN HAYIRLISINI VERSİN AMİN
  • Necip UYSAL
    Saygıdeğer Üstadım lütfen birazdan yazacaklarımı bir dost kelamı olarak kabul edin. Yazı arşivinizin 23. sayfasında 06 Kasım 2018 tarihli “Kasap Salman ve Kaşıkçı Cinayeti” başlıklı makaleniz sitede hâlen bulunmakta. Bunun üzerine: “Ey inananlar! Allah’a karşı saygılı olun ve özü-sözü doğru olanlarla beraber bulunun.” (Tevbe sûresi (9), 119) ayeti de kutsal kitabımızda bulunmakta. Tarih 29 Nisan 2022 ve ajanslarda; Kasapla tokalaşan ve sarılan Sn. Cumhurbaşkanımız’ın fotoğrafları geçmekte. Hiç sözü uzatmadan “tümden gelim” metodu ile cevaplamanız için bir soru sormak istiyorum. Deizm ve ateizimin ülkemizde (başta imam hatip okulları olmak üzere) inanç olarak benimsenmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Mehlika
    Kesinlikle doğru adımlar atılıyor.Siyasi alanda Ortadoğu lideri olmaya az kaldı .