TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19

65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımız için Kira Beyannamesi verme ve ödemesinde son gün, 25 Haziran!

Başlığı olur okumaz, şaşkın bir şekilde "şimdi bu da nereden çıktı" dediğinizi duyar gibiyim.
65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımız için Kira Beyannamesi verme ve ödemesinde son gün, 25 Haziran!
Evet, çok haklısınız! Vergi beyannamelerinin pandemi nedeniyle verilme ve ödeme sürelerinin ertelenmesi, SGK bildirimlerinin verilip ödemelerinin ertelenmesi, kısa çalışma, ücretsiz izin, VERBİS'e başvuru süresinin ötelenmesi vb. derken, süreler birbirine karıştı.

Yazımızın konusu, pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı kısıtlaması kapsamına giren 65 yaş ve üstü emekli vatandaşlarımızın 2019 yılında elde ettikleri kira gelirleri nedeniyle vermeleri gereken Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile ilgili.

65 yaş ve üstü emekli vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması 10 Haziran 2020 tarihinde sona erdiğinden, 2019 yılında elde ettikleri kira gelirlerine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini 25 Haziran 2020 Perşembe günü sonuna kadar vermeleri ve tahakkuk eden gelir vergisini de ödemeleri gerekiyor.

Yalnız, bu sonuca ulaşmak o kadar da kolay değil, epey bir araştırma yapmanız, hatta birilerine sormanız ve danışmanız gerekiyor! Çok ilginç değil mi? Basit ama ağır sonuçları olan bir konu.

Sokağa Çıkma Kısıtlaması Kapsamına Giren 65 Yaş ve Üzeri Mükelleflerle İlgili Mücbir Sebep Düzenlemesi

518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, İçişleri Bakanlığı'nca alınan tedbirler uyarınca 65 yaş ve üstünde olması nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına giren mükelleflerin 22 Mart 2020 ila sokağa çıkma kısıtlamasının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi ve mücbir sebep dönemine ilişkin verilemeyen beyanname/bildirimlerin verilme süreleri ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son gününün, sokağa çıkma kısıtlamasının sona ereceği günü takip eden 15. günün sonuna kadar uzatılması uygun bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı 65 Yaş ve Üzeri Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlamasını Esnetti!

İçişleri Bakanlığı, 29 Mayıs 2020 tarihli ve "18 Yaş Altı ve 65 Yaş Üzeri Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlaması" konulu Genelgesi ile, daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımız arasındaki işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenlerin, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacağını açıkladı.

Yani, 65 yaş üstü için sokağa çıkma kısıtlamasını esnetti.

Maliye, İçişleri Bakanlığı'nın Esnetme Genelgesine Göre Mücbir Sebep Hali Bitenleri Belirledi!

Maliye, mücbir sebep hali kapsamındaki 65 yaş ve üstünde olan bazı mükelleflerin sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasına bağlı olarak yapılması gereken beyan ve ödeme yükümlülüğüne ilişkin olarak 2 Haziran 2020 tarihli bir duyuru yayınladı.

Duyuruda, 65 yaş ve üstünde olması nedeniyle daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen ve 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile beyanname/bildirim verme ve ödeme süreleri ertelenen

- Ticari, zirai ve/veya mesleki kazançları yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflerin,

- Ticari, zirai ve/veya mesleki kazançları yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayan mükelleflerden aktif sigortalı olarak çalışması nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulanların,

mücbir sebep dönemine ilişkin beyanname ve bildirimlerini sokağa çıkma kısıtlamasının sona erdiği 1 Haziran 2020 tarihini takip eden 15. gün olan 16 Haziran 2020 günü sonuna kadar vermeleri ve bu beyanname ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergileri de aynı sürede ödemeleri gerektiği açıklandı.

Yukarıda belirtilen mükellefler de söz konusu beyanname ve bildirimlerini belirtilen sürede verip ödediler.

Bu kapsamda, 65 yaş ve üstü mükelleflerden aktif sigortalı olarak çalışanlar için de sokağa çıkma yasağı kaldırıldığından, bunlar 2019 yılında elde ettikleri kira gelirleri nedeniyle 1 – 15 Haziran 2020 tarihleri arasında yıllık gelir vergisi beyannamelerini vererek, tahakkuk eden gelir vergisini ödediler.

Mücbir Sebep Sadece Kira Geliri Elde Eden 65 Yaş ve Üstü Emekli Vatandaşlarımız İçin Devam Ediyordu, O da 10 Haziran'da Sona Erdi!

65 yaş ve üstünde olması nedeniyle daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen ve beyanname/bildirim verme ve ödeme süreleri ertelenen ticari, zirai ve/veya mesleki kazançları yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayan mükelleflerden aktif sigortalı olarak çalışmayan yani emekli olan mükelleflerin sokağa çıkma kısıtlaması, 10 Haziran 2020 günü sonuna kadar devam etti.

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın saat 10.00 – 20.00 saatleri arasında serbestçe dışarı çıkabileceklerini açıkladı. Yani, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızdan emekli olanlar için de, sokağa çıkma kısıtlaması 10 Haziran 2020 günü sonu itibariyle kaldırıldı.

Maliye, 65 Yaş ve Üzeri Emekli Vatandaşların Sokağa Çıkma Yasağının Kalkması ile İlgili Bir Duyuru Yapmadı!

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlamasını 10 Haziran 2020 günü sonu itibariyle kaldırdı. Ancak, Maliye, bu konu hakkında herhangi bir duyuru yapmadı! Bu da, 65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımızın beyan ve ödeme yükümlülüklerine ilişkin tereddütlere neden oldu.

65 Yaş ve Üzeri Emekli Vatandaşlar 2019 Yılı Kira Gelirlerine İlişkin Gelir Vergisi Beyannamesini 25 Haziran 2020 Günü Sonuna Kadar Verip, Ödeyecekler!

65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlaması 10 Haziran 2020 günü sonu itibariyle kaldırıldığından, 2019 yılında kira geliri elde eden 65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımızın 2019 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 25 Haziran 2020 günü sonuna kadar vermeleri ve tahakkuk eden gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. Gelir vergisi 2 eşit taksitte ödendiğinden, tahakkuk eden verginin yarısının 25 Haziran'da, kalan yarısının ise 1 - 31 Temmuz tarihleri arasında ödenmesi de mümkün.

Sonuç Olarak;
65 yaş ve üzeri emekli vatandaşlarımız aman dikkat, 2019 yılı kira gelirlerinize ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesini verme ve ödemesinde son gün 25 Haziran, yani bugün!

Maliye, keşke bu konuda da bir duyuru yapsa iyi olurdu.

Ne dersiniz?

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • SMMM Umut
    Üstad yine haklı çıktınız, bir kaç vergi dairesi müdürü ile ile konuştum, böyle bir şey yok dediler, sizin yazınızı referans gösterdim, kabul etmediler. Peki dedim, 26 Haziran'da bir mükellefimle gittik, beyannameyi cezalı olarak aldılar. Bu nasıl bir iş anlamadım, siz yazıyorsunuz da bunlar bilmiyor mu?