Akıllı Şehir Moskova ziyaretimiz

Konumuz Akıllı Şehirler. Bu konuda bir çok bilgi paylaşımı yaptık sizlerle. Ülke içinde bu yapıya yaklaşan şehirlerimiz var, isimlendirmiyorum çünkü adını yazmadığım, şehir yöneticileri veya paydaşları gönül koyuyorlar. Ancak yurt dışındaki izlenimlerimle anılan şehirler için çok daha rahat irdelemeler yapabiliyorum.
Akıllı Şehir Moskova ziyaretimiz
Çeşitli kaynaklardan hareketle incelediğim şehirleri, oralarda bulunarak incelemenin farkı da hazzı da bambaşka. Viyana – Amsterdam – Dubai – Barcelona  gibi yakından gözlemlediğim şehirlerden ; Moskova bir başka güzel… Kentin mimarisi ihtiyaç duyulan dairelerin çoğaltılması ile çözülmüş durumda.  Daireler ana yolları oluşturmakta.
 


Resimden de anlaşılabileceği gibi, varsayalım en iç daire üzerindeki yoldasınız ve bir yönde gidiyorsunuz. Daire çapının uzunluğuna göre ilk hareket ettiğiniz noktaya dönebiliyorsunuz. Bu yapıyı destekleyen yeraltı metro hatları ile gidemeyeceğiniz nokta yok. Bir de metroyu kullanma amaçlı yeraltına indiğinizde istasyonların görsel ihtişamı nedeniyle metroyu kaçırırsanız bilemem…!
     


Gerçi 30 saniyede bir yenisi geliyor ücretsiz internetinde olduğu toplu taşıma aracı.

Yandex uygulamaları saymakla bitmez. Saatlik araç kiralamalardan tutunda, aracınıza sağlık vb. gerekçelerle saatlik şoför ayarlama uygulamaları çok kolaylık sağlıyor. Tabi ki bisiklet yollarının ve duraklarının ayrıcalığı ve kolaylığı yadsınamaz. Durakların güneş panellerinden kendi enerjisini sağlaması çok güzel tamamlamış senaryoyu.



Moskova Belediyesi Bilgi Teknolojileri Sistemleri Birimi Eldar Tuzmukhametov başkanlığında oldukça sistemli ve başarılı çalışmalar yürütüyor. İBB iştiraklerinden İSBAK’ın etkinliklerinde bulunmanın yanı sıra karşılıklı ziyaretler ile de işbirliği güçlendirilmiş durumda. Bu oluşuma noktasalda olsa biz de katkı koymuş olduk.



Yazılım konusunda Rusya’nın başarılarını dillendirmek pek gerekmez. Örneğin Teknopark’ta ziyaret ettiğim AxxsonSoft firmasının 1 milyon USD’lik anlaşmasını imzalayıp, üzerinde çalıştığı yüz tanıma sistemi “Hangi sıklıkla izleme ortamına kişiler geliyor analizi işi” idi. Bu projeyi hangi ülke için mi yapıyorlar. Bu kısmı çok daha ilginç. Müşteri Singapur. 

AxxonSoft’un ofisleri Google ofisleri’nin çalışma ortamı rahatlığında.




  
Murat Altunev başkanlığındaki 400 kişilik yazılım firması oldukça iyi. Türkiye Ofisi aracılığı ilede Akıllı Şehir Uygulamaları kapsamında başarılı projeler yapmışlar. Bu firma gibi irili ufaklı çok firma var. Hepsi de çok başarılılar. Ekibe Kocaeli Üniversitesi hediyelerimizi de takdim ettik.

Türk firmalarının  özellikle tüm mühendislik dallarını (örneğin Taner Araz’ın ART Electro Rusyada’ki en büyük pano üretici firması gibi) kapsayan inşaat alanındaki başarıları tartışılmaz. 



Marketler zinciri olan firmalarımızda, restoranları olan firmalarımızda oldukça fazla. 

Bu bilgileride Türk-Rus İş Adamları Derneğini ziyaret ettiğimizde öğrendik. 

Eş Başkanlık sistemi ile Sabahattin Yavuz ve Naki Karaaslan tarafından oluşturulan yapıda Eş Yönetim Genel Sekreterliği de çok verimli işliyor.



Sebze ve meyve halinde de varız. Rusya, Uçak kazasından sonra sebze ve meyve konusunda ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan  5 yıl içerisinde sonuç aldıkları yatırımlarla Devlet destekli tarımda oldukça iyi duruma gelse de Ülkemiz ile bu konuda ticari işbirliği iyi kalite ürün temelli devam ediyor.



Londra gibi güvenlik ve insan odaklı hizmet verimliliği hedefli çok fazla sayıda kamera var.

Bu nedenle açık alanda özel tanımlanan yerler hariç sigara içilmemesi uygulaması kısa sürede oturmuş.

Akıllı Şehirlerle ilgili Moskova’daki tüm uygulamalardan bir önceki yazıda bahsetmiştim.

Bu nedenle burada tekrar etmek istemedim. 

İşleyişi en güzel aşağıdaki tanımlama vermektedir.

Şöyle diyorlar:
“Dostlarımızı mazur görürüz, düşmanlara kuralları (kanunları) uygulasak yeter”

Sevgiyle Kalın,



Katkıları için Hüsnü Baysal’a teşekkürler…

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın