TİC Holding Header
  • USD 32.46
  • EUR 34.707
  • Altın 2435.686
  • BIST 100 9796.33

Akıllı şehir yolculuğu (IX) Muğla

Akıllı şehir yolcuğunu planlamak için öncelikle şehri yaşatan ve onu ayakta tutan olguların tespiti gerekmektedir. Bu sebepledir ki "Akıllı Kent" kavramı şehrin coğrafyasına, dokusuna ve insan gereksinimlerine uygun olarak gelişim göstermelidir.
Akıllı şehir yolculuğu (IX) Muğla
Muğla Büyükşehir Belediyesi bu strateji ile çıktığı yolda şehir ekonomisine değer sağlayan ve ülke ekonomisinin de en önemli itici gücü olan tarım ve turizm sektörlerinin gelişimine katkı sağlamak için web ve mobil uygulamalar geliştiriyor.

Bu uygulamaların ilk örneği "Toprak Analiz Uygulaması". Tarım üreticileri tarlasından aldığı toprak örneğini toprak analiz laboratuarına iletmekte, analiz sonucu oluşan laboratuvar değerleri ile numune alınan toprağın konumuna bağlı değerleri otomatik eşleştirilerek ekilebilecek ürünlerin önerimi ve uygun gübreleme önerimi yapılmaktadır. Ayrıca tüm bu değerler konuma bağlı olarak vatandaşlara sunulmaktadır.





Doğru tarımı destekleyici diğer bir çalışma ise "Tarlanıza Geliyoruz" uygulaması. Muğla Büyükşehir Belediyesi mobil uygulaması içinde üreticiler tarlası için genel kontrol, hastalık-zararlı tespiti, ürün önerisi vb. konularda talepte bulunabilmekte, yine sistem dâhilinde bu talebin takibi ilgili ekipler tarafından yapılabilmektedir. Bu sayede üreticilere doğru bilgi kısa sürede sağlanmaktadır.



Muğla Kent Uygulaması

Muğla insanlık için keşfedilmeyi bekleyen en güzel hediye ve Muğla Büyükşehir Belediyesi her bir deneyim noktasını şehre gelen misafirlere anlatmak ve konum bazlı yönlendirmek için Android ve İOS platformlarında erişilebilen bir mobil uygulama sunmakta.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, "Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazanan, akıllı şehircilik ve kültür turizmine önemli katkılar sağlayan "Muğla Kent" mobil uygulaması akıllı şehirciliğin en önemli örneklerinden.

Nesnelerin interneti ve konum teknolojilerinin etkin şekilde kullanıldığı mobil uygulama ile vatandaş ve turistlerin hayatını kolaylaştırırken kültür turizmine de katkı sağlanmaktadır.

2019'un 4. çeyreğinde kullanıma sunulan Muğla Kent mobil uygulaması ile Türkiye'de turizm ve gezi alanında etkileşimli ilk akıllı şehir uygulaması hayata geçirildi.

Uygulama, Muğla il sınırları içerisinde belirlenen 200+ noktada, antik, etnik, kültür, tat, edebiyat ve turistik olmak üzere 6 ana temada hizmet vermektedir.





200+ noktada 4 ayrı dilde yazı, resim ve video destekli bilgilendirmeler ile multimedya içeriklere erişilebilen, geri bildirimlere önem veren, etkinlik takvimi ile konum, tarih, saat ve etkinlik ayrıntıları sağlayıp etkinliklerin mobil cihazlara kaydedilmesini sağlayan, tüm etkinlik, duyuru ve haberleri bildirim olarak gönderip anlık bilgilendirmeler yapan, şehir hakkında en güncel haberleri sunarak, yeniliklerden haberdar olunmasını sağlayan, talep ve şikayet formu, otobüs sefer saatleri ve bir çok servisler ile şehirdeki gündelik hayatı kolaylaştıran akıllı şehircilik uygulaması Muğla Kent binlerce kişi tarafından aktif şekilde kullanılmaktadır.

Muğla Kent Uygulamasının özellikleri ise sırasıyla;

Bilgilendirme
200+ Noktada yazı, ses, resim ve video destekli bilgilendirmeler ile multimedya içerikler sunulmakta.

Anket
Geri bildirimlere önem verilmekte ve detaylı anket raporları ile operasyonel sorunlar anlık olarak tespit edilerek daha güzel bir deneyim sunulmakta.

Etkinlik Takvimi
Etkinlik takvimi ile konum, tarih, saat ve etkinlik ayrıntıları sağlayıp etkinlikleri mobil cihazlara kaydetme olanağı sunulmakta.

Bildirimler
Muğla'da olup biten ne varsa anlık olarak Muğla Kent ile mobil cihazlarda, tüm etkinlik, duyuru ve haberler kent paydaşları için güncel tutuluyor ve bildirim olarak gönderiliyor.

Haberler
Şehir hakkında en güncel haberler sunularak, yeniliklerden haberdar olunması sağlanıyor.

Servisler
Talep ve şikayet formları, otobüs sefer saatleri ve çeşitli servisler sunularak şehirdeki gündelik hayat kolaylaştırılıyor.



AYKOME Kazı Bilgi Sistemi

Yerel hizmetlerin yürütülmesi yönünde de geliştirilen uygulamalar bulunmaktadır. Bu konudaki ilk uygulama örneği Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı geliştirilen AYKOME Kazı Bilgi Sistemidir.Altyapı hizmetlerinin yürütülmesinde en temel sorun vatandaşla sahada yapılan işin arasına bilgi anlamında mesafe koymaktır. Bu mesafeyi yok etmek ve altyapı hizmetlerinin yürütülmesi aşamalarında koordinasyonun sağlanması amacıyla gerçekleştirilen ve Muğla Belediyesi /aykomebilgi/ adresinden sunulan uygulama ile vatandaşlar yapılan kazıların konum bilgisini alabilmekte ve en önemlisi entegre şekilde kazıyla ilişkili tüm detay bilgilere erişebilmektedir.




Mezarlık Bilgi Sistemi

Ebedi istirahatgahlarına uğurlanan sevilenlerin hatıralarına saygıyla geliştirilen Mezarlık Bilgi Sistemi ile şehir sakinlerinin sevdiklerinin kabirlerini mezarlık girişlerinden en kısa yol rotası oluşturarak rahat bulabilmeleri sağlanmakta.





Bilişim ve Gelişim Merkezi

Gençlerde ve çocuklarda bilişim farkındalığının kazandırılması için gerek mentorluk gerekse uygulamalı eğitimlerin verildiği çalışmalar yürütülmekte. Çocuklar için robotik ve kodlama eğitimi ile 3 boyutlu modelleme eğitimleri, gençler için de girişimcilik etkinlikleri düzenlemekte. Tüm dünyada yaşanan pandemi sürecinde ise eğitimler online platforma taşınarak çocuklarla robotik ve kodlama eğitimlerinde yine buluşulmakta.



İnsanına yabancı, şehrine yabancı akıllı şehir uygulama stratejileri geliştirmek kısa vadede şehirleri isim olarak ön plana çıkarsa da şehir tarafından özümsenmeyen her bir strateji ve uygulama öğütülerek yok olmaya mahkûmdur.

Bu bilinçle hazırlanan Muğla yol haritasında şehrin diğer ekonomi bileşenlerinin gelişmesine ve birbirine entegre olmasına yönelik projeler sürdürülmektedir.


Bu Akıllı Şehir oluşumu projeleri'nin dışında Muğla Büyükşehir Belediyesi
vatandaş, şehir paydaşı odaklı sosyal ve ekonomik içerikli farklı projelerle de dikkat çekici çalışmalar yapıyor.

Bunlardan bir tanesi Engelsiz Plaj;
Engelsiz Plajlar Artıyor, Muğla'da Yüzler Gülüyor



Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı Engelliler Haftası'nda başlattığı "Engelsiz Plaj" projesi 2017 yılında il geneline yayılarak daha çok vatandaşın kullanabilmesi için plajların sayısı 9'a çıkarıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı Engelliler Haftası'nda Engelsiz Plaj projesini hayata geçirdi. Sahil bantlarında yapılan düzenlemelerle engelli vatandaşların denizle rahat bir şekilde buluşmalarını sağlayacak yürüyüş platformu, özel şezlonglar, soyunma kabinleri konuldu. Engelli vatandaşların yaşamın her anına dahil olabilmelerini sağlamak için hayata geçirilen engelsiz plajlardan vatandaşlar ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Engelli vatandaşların plaja ulaşımları da yine Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bu amaçla başlattığı engelsiz plaj projesinde plaj sayıları arttırılarak daha çok vatandaşın faydalanabilmesi için kullanıma sunuldu. 2016 yılında Dalaman Sarsala Plajı, Datça Hastaneönü plajı, Ortaca SARÇED plajı, Ula Akyaka Plajı, Milas Ören Plajı ve Bodrum Kumbahçe plajında yapılan engelsiz plajlar sonrasında 2017 yılında da çalışmalar devam etti. Fethiye Aksazlar Plajı, Datça Karaincir Plajı ve Bodrum Turgut Reis plajında yapılan düzenlemeler sonrasında il genelinde Engelsiz Plaj sayısı 9'a çıkarıldı.

Bir başka önemli çalışma ise kooperatiflere destek projesi:
Bu konuyla ilgili Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'ün açıklamaları da şu şekilde:
Büyükşehir'den MELSA ile kooperatiflere destek Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu MELSA Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve Muğla'nın 13 ilçesinden 430 ürünü tüketici ile buluşturuyor.



Muğla Büyükşehir Belediyesi, üretim kooperatifleri yanında tüketim kooperatiflerinin oluşması ve ürünlerin üreticiden tüketiciye aracısız ulaşması için çalışmalarına devam ediyor. 430 çeşit ürünün vatandaşlarla buluştuğu Büyükşehir Belediyesi iktisadi işletmesi MELSA'da üreticinin ve tüketicinin kazandığı bir zincir oluşturduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün amaçlarının kooperatiflerle güç birliği yaparak daha az giderle nitelikli, katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu MELSA'da satışa sunulan 430 çeşit üründen 108'i yerel üretici ve yerel işletme ürünü. 47 çeşit ürün ise MELSA tarafından üretiliyor. 6 kooperatiften 103, 3 vakıf iktisadi işletmesinden 25, 2 Belediye iktisadi işletmesinden 2, 5 yerel işletmeden 67, 15 yerel üreticiden 41 çeşit ürün alıyor. MELSA, Hatay, İzmir, Artvin, Ankara, Denizli gibi şehirlerden gelen farklı ürünlerde tüketici ile buluşuyor.

MELSA satış noktasında incelemelerde bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün kıyısal Muğla'nın tüketimine yetecek ürünleri kırsal Muğla'da üretme potansiyeline sahip olduklarını, üretim kooperatiflerinin güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Gürün; "Tarım, hayvancılık ve kooperatifleşmeye büyük önem veriyoruz. Yerel üreticilerimizin kooperatif çatısı altında toplanarak güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Daha az giderle, nitelikli ürünler elde ederek daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak istiyoruz. Kooperatifçilik yaygı hale gelmeli ve birleşmemiz gerekiyor. Büyükşehir olarak kooperatiflerimize her türlü desteği sağlamak için çalışıyoruz. Süt tankı desteği, yem, fidan, yerel tohum desteği, toprak tahlili, tarlanıza geliyoruz projesi ile eğitimler, arıcılık desteği, ipekböcekçiliği, üzüm bağları projelerimizle kooperatiflerimizin yanındayız. Kıyısal Muğlamızda tüketilen birçok ürünü üretebilecek kapasiteye ve zenginliğe sahibiz. Burada birleşen, üreten kooperatiflerimiz devreye giriyor. MELSA şirketimizde 6 kooperatiften 103 çeşit ürün alıyoruz. Yerel işletmelerden, belediye şirketlerinden ürünleri vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Hatay'ımızın ipek tekstili, İzmir'imizin tohum yağları, Artvin'imizin çayı, Ankara'mızın domates salçası, Denizli'mizin turşusu, konserveleri ve 13 ilçemizin birbirinden değerli ürünleri MELSA şirketimizde vatandaşlarımıza buluşuyor. Üretim kooperatiflerimiz etkin hale gelirken aynı zamanda Muğla'da ve ülkemizin birçok noktasında kurulu ya da kurulacak tüketim kooperatiflerini teşvik etmek istiyoruz. Amacımız üretimden tüketime aracısız bir zincir oluşturmak. MELSA'da buna büyük katkı sağlayacak. Tüm hemşehrilerimizi MELSA'ya yerel ürünleri görmeye davet ediyorum. İsteyen vatandaşlarımız internet üzerinden de alışveriş yapma, sipariş verme seçeneklerini kullanabilirler" dedi.

SONUÇ:

COVID – 19'la beraber hayatımızın yeni normallerinde, değişen iş-yaşam dengelerinde üretimden tüketime gıda sağlıklı hayatlar için çok daha fazla önem kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Bu da tarım sektöründe çok daha nitelikli çalışmalar yapılmasının önemini ortaya koymakta. Nitelikli çalışma dediğimizde aklımıza gelen/gelecek olan Yapay Zeka teknolojileri, robotik, nesnelerin interneti destekli yapıların çok daha fazla içinde olduğu TARIM 4.0, dijital tarım olmalı. Üretimden son kullanıcıya tedarik zincirinin tamamında nesnelerin interneti ve yapay zeka'nın bir araya geldiği nesnelerin yapay zekası, 5G, sınır bilişim, bulut bilişim'inde içinde olduğu yapılarla daha da gelişecek olan tarım ve gıda sektörü çok daha katma değeri yüksek ürünlerinde ortaya çıkmasının yolunu açacaktır.

Bu çerçevede, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 50 dönümlük alanda tahsis ettiği ve pandemi dönemi nedeniyle kısmen sekteye uğrayan;
"Akıllı Tarım Örnekleri Uygulama Alanı" çok ses getirecek yerinde bir girişimdir.

Bütün bunların Akıllı Şehir yapılanmaları içerisinde yer alması gerektiği de düşünülürse hayat boyu öğrenme felsefesinden hareketle sürdürülebilir hayatlar için eğitim dünyası'nında yeni normalleri göz ardı etmeden teknolojiyi daha verimli kullanacak şekilde çocuk ve gençlerimizi eğitecek sistemleri sosyal hayat dengelerini de bozmadan geliştirmesi ve uygulatması çok daha fazla önem kazanmaktadır.


Sevgi ve Sağlıkla kalın...
ncmozdmr

Kaynaklar
1. Muğla Büyükşehir Belediyesi

2. habertürk web sayfası / Muğla haberleri

3. Muğla Üzerine Makaleler
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları 4
Hazırlayan, Dr. Ali Abbas Çınar

Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri