TİC Holding Header
  • USD 32.589
  • EUR 34.932
  • Altın 2430.766
  • BIST 100 9645.02

Akıllı Ulaşım

Moskova, yol ve toplu taşıma sıkışıklığı sorunlarını ele aldı ve dünyanın en akıllı ve en çok kullanılan toplu taşıma sistemlerinden birini geliştirdi.
Akıllı Ulaşım
Akıllı ulaşım herhangi bir akıllı şehre temeldir; çeşitli araçlarda ve altyapı varlıklarında verimliliği, rahatlığı ve güvenliği geliştirmek için çok çeşitli bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan bir sistemdir. Ancak, yüzlerce ve binlerce vatandaşın sorunsuz, temiz ve zamanında olması gereken günlük yolculukları dijitalleşmek isteyen şehirler için göz korkutucu bir girişim.

Bu yazıda Moskova Ulaştırma Belediye Başkan Yardımcısı Maksim Liksutov, kentin Moskovalılar’ın kullanmayı sevdiği ve sürekli değişen ihtiyaçlarını öngören akıllı bir ulaşım sistemi geliştirme çabalarını anlatıyor.
 
Türkiye tarafında da birçok akıllı uygulama geliştiren ve geliştirmeye devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi Akıllı Ulaşım sistemlerini inceleyeceğiz.

Maksim Liksutov McKinsey tarafından sorulmuş olan sorulara verdiği cevaplarla Moskova’da akıllı ulaşıma giden yol haritasını ortaya koyuyor.

McKinsey: Moskova'nın ulaşım zorluklarını ve şehrin buna nasıl hitap ettiğini  anlat.
 
Maksim Liksutov: 2010 yılına kadar, Moskova'daki trafik durumu kritik öneme sahipti: yol ağı maksimum kapasiteye ulaştı ve Moskova dünyanın en kötü trafik durumlarından birine sahipti. Bu nedenle, 2011'de Moskova Hükümeti ve önde gelen Rus ve uluslararası uzmanlar, 2020'ye kadar Moskova Ulaştırma Geliştirme Programı'nı geliştirdiler. Plan, stratejik bir yaklaşımla yollardaki yükü azaltmak için büyük miktarlarda veri aktarımının analizine odaklanıyor ve yeni bir inşaatın yanı sıra akıllı bir ulaşım sisteminin (ITS 'intelligent transport system') piyasaya sürülmesini öngörüyordu.
 
2000'den fazla video gözetim kamerasını, 3.700 yol algılayıcısını ve 6.000 trafik ışığını kontrol eden ITS sorunları çözmek için, Moskovalılar’ın acil durum çağrılarına (kanun uygulayıcılarını veya başkalarını aramalarını beklemek yerine), şehirdeki trafik durumuna göre gerçek zamanlı yanıt vermemizi sağlıyor. Moskova belediye başkanı, trafik sıkışıklığında önemli bir azalma ile sonuçlanan trafik iyileştirme önlemlerinin geliştirilmesinde ve uygulanmasında şahsen yer aldı.

Buna rağmen, Moskova'da kayıtlı özel araç sayısı 2010'dan bu yana bir milyondan fazla arttı. Aslında, TomTom sıralamasına göre, Moskova, 2010 yılında yaklaşık 400 şehir içinde trafiğin en çok sıkıştığı yerdi. Moskova'daki trafik hızı, 2010'da 45 km/s'den 2016'da 51 km/saate kadar % 13'ten fazla artmıştır. Bu sıkışıklık azaltma, dünyanın en iyileri arasındadır.
Tom Tom traffic index:Moscow,”Tom Tom,accessed December 4,2017,www.tomtom/en_gb/trafficindex/city/moscow



Yoğun trafik saatlerinde hala sıkışıklığı yaşıyoruz, ancak ITS, park politikalarındaki büyük değişiklikler ve metro ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına yapılan önemli yatırımlar sayesinde iyileşme önemli ölçüde gerçekleşti.

Moskova, 2017 yılında park planlama kalitesinde dünya çapında ilk sıralarda yer alarak park için TomTom ödülünü kazandı.
 
McKinsey: Moskova, toplu taşıma sisteminin kullanımını arttırmak için ne gibi adımlar atıyor?
 
Maksim Liksutov: Toplu taşıma araçlarının konforu ile rekabet etmek zordur, bu nedenle toplu taşımanın güvenli, modern, güvenilir, erişilebilir ve her yolcunun ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için yola çıktık.

Her şeyden önce, araç filomuzu geliştirdik. 2010 yılından bu yana, yurt içinde üretilen 8.000'den fazla yeni kara taşımacılığı aracı ve 1,600 yeni metro treni aldık. 2017 yılı sonunda, metroda kullanılan yeni trenlerin payı yüzde 37'ye, kara taşımacılığı araçları ise yüzde 90'a ulaşacak. Bugün, şehir içi otobüslerin yaş ortalaması beş yıldan azdır ve kara taşımacılığı araçlarımızın yüzde 98'i engelli yolculara açıktır. Moskova metrosu özel bir yardım servisi sunuyor ve ayrıca yaşlılara ve engellilerin şehre gitmesine yardımcı olacak “sosyal taksiler” de var.

İkincisi, elektronik bilet sistemleri, şehirde bisiklet sistemi, otobüs şeritleri ve düzenlenmiş bir taksi endüstrisi de dahil olmak üzere dünyanın en iyi ulaşım sistemlerinde bulunan birçok modern hizmeti hayata geçirdik. Bugün, 2013 yılında piyasaya sürülen ve her türlü toplu taşıma arasında kesintisiz aktarımlara olanak tanıyan Troika taşıma kartları ile toplu taşımacılık seferlerinin yüzde 85'inden fazlası ödeniyor.
 
2017 yılında, Moskovalılar, 2015 yılından iki kat daha fazla 2.3 milyon şehir bisiklet turu yaptı. Otobüs şeritleri, toplu taşıma araçlarının Moskova'da otobüs hizmetinin düzenliliğini geliştiren trafikte öncelikli olmasını sağlıyor; pazarın yüksek rekabet ve yasallaşması sayesinde taşımacılıkta yıllık tam ücretli geziler, 2010 yılında 586 milyon iken, 2017'de bir milyara yükseldi.

Üçüncü olarak, yolcu deneyimini iyileştirmek ve toplu taşıma yatırımlarımızı bilgilendirmek için veri kullanmaya odaklandık. Özel araç kullanımı ve trafik koşullarını kolaylaştırmaya yardımcı olmanın yanı sıra, otobüs yolcularının iniş ve çıkışlarında, frekans ve hızda ve veri ve yollarda yükler üzerinde kapsamlı bir veri seti toplamak için ITS'yi kullanıyoruz. Mobil veri ve izleme sistemleri, her otobüs hareketinin doğru bir resmini vermektedir. Bu, Magistral adlı yeni bir otobüs güzergahı ağını başlattığımızı duyurdu. Bu, şehir merkezinde 900,000'den fazla insanın, metro değişimini gerektiren metro yolculuğunda etkin bir alternatif çalışma sağladı.

Dördüncüsü, şehir merkezini çevreleyen ve tüm metro demiryolu hatlarımızı birbirine bağlayan Moskova Merkez Ringini kurarak şehir bölgeleri arasındaki bağlantıyı geliştirmeyi ve metro ve tren istasyonlarındaki yükü azaltmayı hedefledik. Operasyondan bir yıl sonra, bu dairesel demiryolu üzerindeki yolcu trafiği günde 400.000 sefere ulaştı.

Son olarak, son zamanlarda yolcu güvenliğini sağlamak için akıllı bir kapalı devre televizyon (CCTV) sistemi tanıttık. CCTV, olağandışı kalabalıklardan kayıp veya terk edilmiş öğelere kadar potansiyel olarak tehlikeli durumları otomatik olarak kaydeder ve algılar ve hatta yüzleri tanıyabilir. Moskova metro çalışanları için yeni güvenlik sisteminin acil müdahale sürelerinde on kat artış sağlayacağını düşünüyoruz.

Bu çabaların bir sonucu olarak, Moskovalılar  kamusal sistemi kendi ana ulaşım araçları haline getiriyorlar; 2010 yılında 1,9 milyar olan yıllık ücretli seyahatlerin sayısı, 2017 yılında 2,8 milyara çıkmıştır. Günümüzde, en yoğun hatlarda en yoğun saatlerde trenler arasındaki mesafe 90 saniyedir ve bu da sistemin sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu gösterge, dünyanın en büyük yeraltı sistemleri arasında bir rekor. Gerçekten de, bağımsız bir uluslararası kuruluş olan Metros Topluluğu'nun (CoMET) 2016 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Moskova gerçek zamanlı bilgi ile yolcu memnuniyeti için dünyanın en iyi üç metro sisteminden birine sahip. (Alexey Timofeychev,”18 little known facts about the Moscow Metro,Russia Beyond the Headlines,January 19,2016,rbth.com)
 
McKinsey: Yolcuların ulaşım kullanma deneyimleriyle ilgili geribildirimlerini nasıl topluyorsunuz ve bu geribildirimleri kararların alınmasında nasıl kullanıyorsunuz?
 
Maksim Liksutov: Moskovalıların  görüşleri dikkate alınmadan hiçbir girişim yapılmamaktadır. Moskova'da her hafta 5.000'den fazla kişiden telefon, internet veya kişisel iletişim yoluyla soru, öneri, istek ve itiraz alan iki servis merkezi bulunuyor. Sosyal medya ağları aracılığıyla gönderilen tüm soru ve önerileri de işliyoruz. Vatandaşlarla etkileşim için son araçlarımız, Moskovalıların 3,5 milyon kez indirdiği şehir ulaşım ağı mobil uygulamalarıdır. Uygulamalar toplu taşıma kullanarak bir gezi planlamak, otopark için ödeme yapmak ve en yakın bisiklet kiralama istasyonunu bulmak için kullanılabilir. “Moskova Asistanı” uygulaması, sakinlerin otopark ihlallerini kaydetmelerine bile izin veriyor. Uygulamayı yaklaşık 200.000 kişi kullanıyor ve 2017'de 230.000'den fazla para cezaları oluşturuldu. Aynı zamanda, Moskovalıların isteklerini öngörmek amacıyla  işlemimizi sürekli geliştiriyoruz. Mobil operatörler ve önde gelen internet servisleri olarak aynı gelişmiş analitik ve veri işleme yöntemlerini kullanıyoruz. Ancak bu gruplardan farklı olarak, metro ve otobüs seyahatleri, ihlallerin fotoğraf ve video kayıtları, araç takibi, mobil uygulamaların izlenmesi ve Wi-Fi kullanımından gelen çok çeşitli verilerle çalışıyoruz. Elimizdeki bu verilerle, yolculardan gelen geri bildirimleri işliyor ve şehir olayları hakkında güncel bilgiler sağlıyoruz. Örneğin şehirde toplu taşıma hizmetine ihtiyaç duyan yeni bir etkinlik merkezi olduğunu görerek güzergah ağını da değiştirebiliriz,   sistemi geliştirmeye yeni başladık ve bu konuda yapılacak çok şey var.

McKinsey: Akıllı şehir yönetimi ve büyük veri kullanımı sürecinde ortaya çıkan ana sorunlar neler?

Maksim Liksutov: Veri koruma, herhangi bir akıllı şehrin yönetiminde birincil endişe kaynağıdır. Akıllı teknolojilerin tanıtımı birçok riski içeriyor ve en güvenilir korumayı sağlamak istiyoruz. Bu ay Moskova Trafik Yönetim Merkezi, ITS'nin sanal altyapısı için tam güvenlik sağlayan gelişmiş yazılım koruma önlemleri de dahil olmak üzere yeni bir koruyucu bariyer kurdu. Şimdi ITS, modern, siber yazılım ve uç nokta koruma tarafından savunuluyor. Çözüm, şehrin veritabanlarına sızan kötü amaçlı yazılım riskini en aza indirmek ve gizli bilgi ve kişisel verilerin sızıntılarına karşı koruma sağlamak.
 
McKinsey: 2025’te Moskova’nın vizyonu nedir? Akıllı Ulaşım teknolojisinin küresel peyzajına nasıl uyuyor?
 
Maksim Liksutov: Başlangıç olarak, toplu taşıma teknolojisi için biletleme ve ödeme yöntemlerinin rahatlığını arttırmaya, giyilebilir biletleme teknolojisi gibi yöntemleri keşfetmeye devam etmeye kararlıyız.

Kişiselleştirilmiş seyahat alanında, geçtiğimiz günlerde metro yolcularına yeni bir bilgi aktarma yöntemini test etmeye başladık. Troika kartlarından elde edilen veriler göz önünde bulundurulduğunda, kentin toplu taşıma sistemini (özel taşıma) kullanmak için her bir yolcuya en uygun yolları önerebiliriz. Gelecekte, kişiselleştirilmiş bilgi sağlamanın yolcu trafiğini yönetmek için uygun bir araç haline geleceğini umuyoruz ve büyük verilerin fırsatları Moskovalılar’ın konforuna ve güvenliğine katkıda bulunacaktır.

Hava kirliliğinin azaltılmasında ve sağlıklı bir kent yaratılmasında toplu taşımanın önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda Moskova, elektrikli toplu taşımacılığın geliştirilmesinde dünya lideri olmayı hedefliyor. Şehrin günde milyonlarca insanı taşıyan otobüsleriyle, çevre dostu ve rahat bir filo satın alması en önemli önceliktir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrik otobüslerinde duracağız ve 2021'de Moskova, tamamen elektrikli bir filo tercih ederek dizel otobüsleri satın almayı durduracak.

Ve tabii ki, Moskovalılar’ın  ihtiyaçlarını karşılayan, kullanıcıların ne söylediğine ve teknolojilerin en çok ihtiyaç duyduklarına göre otobüs ve yol ve durak ekleyerek daha uygun bir rota ağı oluşturmaya devam edeceğiz.
 
McKinsey: Diğer şehir liderleri için ne gibi tavsiyeleriniz var?
 
Maksim Liksutov: Verecek bir pozisyonda değilim; Her şehir, özellikle de bir megaşehir özgündür. Taşımacılık sistemimizi dünya başkentlerinin çoğundan daha geç bir tarihte dönüştürmeye başladığımızdan beri Moskova, Pekin, Londra, Singapur ve Tokyo gibi şehirlerin deneyimlerini öğrenme ve uygulama fırsatı bulduk. Dünyanın dört bir yanında mevcut olan en iyi çözümleri uygulamak için çalışıyoruz - ve diğer şehir liderlerinin  de birbirlerinden bir şeyler öğrenmek için çalıştığını biliyorum.
 
Türkiye’de ise İstanbul, Kayseri gibi Akıllı Ulaşım’ı uygulayan, geliştiren şehirlerimiz var.

İstanbul’da İSBAK öncülerden, bu yazıda da kapsamlı olarak Kayseri’de Akıllı Ulaşım’a yer vereceğiz.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Ulaşım konusunda yaptıklarını ve yapacaklarını şu şekilde sıralamış ve anlatmış:
  • Akıllı Durak
  • Trafik Kontrol Merkezi
  • Bisiklet Yolu Ve Durağı,
  • Ulaşım Aplikasyonu
  • Ulaşım Aplikasyonu,
  • Akıllı Kavşak
  • Otonom (İnsansız) Toplu Taşıma Aracı,
  • Elektrikli Otobüs.
  • Belediye Araçları İçin Filo Takibi Ve Yönetimi
  • Akıllı Otopark

AKILLI DURAK
Durakta bekleyen vatandaşlar mobil cihazlarına (Akılı Telefon, Tablet) Kayseri Büyükşehir Belediyesi mobil uygulamasını yükledikten sonra durak levhası üzerinde bulunan kare kodu cihazları ile okutup, otobüsün nerede olduğunu, duraktan geçen otobüs hatlarını ve yaklaşık olarak ne zaman geleceğini öğrenebilmektedir. Ayrıca durağın konumunun bulunduğu haritada yaklaşan otobüsler gerçek zamanlı olarak vatandaşlara sunulmaktadır.
 
TRAFİK KONTROL MERKEZİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi şehrin trafiğine yön veriyor.

Trafik kontrol merkezi; kentlerin her gün artan ulaşım problemlerinin çözümünde önemli bir unsur, trafik yönetiminin ana bileşenidir.

TKM ile; trafik akışının sürekliliği , yol ağı kapasitesinin etkin olarak kullanılması, trafiğin 7/24 saat gerçek zamanlı izlenmesi, tek merkezden kontrol edilmesi sağlanır.

Bu amaçla; kentin değişik noktalarına kurulumu yapılan sinyalizasyon sistemi, trafik ölçüm sistemi, trafik izleme kamera sistemi vb. akıllı ulaşım sistemlerinden trafik verileri elde edilir.

Elde edilen bu verilerden ileri yazılım algoritmaları vasıtası ile trafik bilgisi oluşturulur.

Oluşturulan bu veriler cep trafik, değişken mesaj sistemleri, web uygulamaları gibi çeşitli bilgi platformlarında uygun formatlarda kullanıcılara aktarılır.

TRAFİK SİNYALİZASYON YÖNETİM SİSTEMİ
Kavşak kontrol cihazları ile trafik kontrol merkezinin entegrasyonu sağlanarak;
Trafik ışıklarının gerçek zamanlı durumları izlenebilir,
Işıkların gerçek zamanlı merkezi kontrolü sağlanabilir,
Sinyal planlaması uzaktan yönetilebilir,
Acil durum senaryoları oluşturulabilir,
Işıklar, trafik yoğunluğuna göre otomatik çalıştırılabilir,
Arıza durumunda kontrol merkezini bilgilendirebilir,
Toplu taşıma ve geçiş üstünlüğü olan araçlara geçiş önceliği tanınabilir.
 
BİSİKLET YOLU VE DURAĞI
Kullanıcılar kendilerine en yakın bisiklet duraklarını bulabilir ve sistem sayesinde durakta kaç adet bisiklet var, duraktaki doluluk boşluk oranının anlık bilgisini alabilirler.
Sistemden aşağıdaki biçimlerde rapor alınabilir:
Bisiklet;
1.Kullanım miktarına göre
2.Kullanım süresine göre
3.Arıza durumuna göre
4.Kullanıcıya göre
 
ULAŞIM APLİKASYONU
Kayseri ulaşım uygulaması sade ve kullanımı kolay arayüz tasarımı ile akıllı cihazlarda.

-Canlı tramvay, otobüs verisi
-Anlık bisiklet verisi
-Arama,
-"Nasıl Giderim" entegrasyonu
-Dil desteği

Kayseri ulaşım uygulaması gerçek zamanlı bir yolculuk planlayıcısıdır. Kayseri ulaşım uygulaması kentin durumunu anlık olarak analiz eder ve konumunuzdan veya belirlenen bir noktadan başka bir noktaya  gidiş için tramvay, otobüs, taksi, bisiklet ulaşım araçlarıyla en uygun rotayı alternatifleriyle birlikte kullanıcıya sunar. Her bir alternatif için kullanılacak bilet sayısını ve maliyetini hesaplar.

Durakların Kare (QR) Kodu
Bulunduğunuz durağın kare kodunu akıllı cep telefonların veya tablet bilgisayarların kameralarıyla taratarak o durağa ait seferlerin araç bilgileri, güzergahları ve konumları görüntülenebilir.

Arama Yaparken
Başlangıç ve varış noktaları için bulunduğunuz duraktaki kare(QR) kodu akıllı telefonun kamerasıyla taratarak veya durak-hat adı ve hat koduyla sorgulama yapabilir istenilen durak, araç veya rota bilgilerine kolay erişim sağlar.

Bu uygulamada anlık toplu ulaşım bilgisini, otobüs konumunu, duraktan geçen hat bilgilerini, otobüsün kaç dakika sonra durağa varacağını ve toplu ulaşım araçları ile bir noktadan diğer bir noktaya nasıl gidileceğini öğrenebilirsiniz.
 
AKILLI KAVŞAK
Bu sistemin amacı, trafik sayımları sonucunda trafiğin en yoğun olduğu yollardaki kavşaklarda  biriken araçların kırmızı ışıkta bekleme sürelerini azaltmak için, daha az yoğun olan ya da boş olan geçişlere kırmızı ışık süresini daha uzun ayarlayarak, araç sayısının fazla olduğu yolda ise yeşil ışık sürelerini arttırmak suretiyle trafik akışını iyileştirmektir.
 
Kavşaklara yerleştirilen sensörler o an otomatik sayımlar yapacak ve aracın daha fazla olduğu yola geçiş üstünlüğünü otomatik olarak kendisi belirleyecektir.

Böylece araç sayısının fazla olduğu geçişlerde gereksiz beklemelerin önüne geçilmiş olacak ve gereksiz beklemelerin azalması ile trafik akışı hızlanacağı gibi araçların yakıt tüketimleri azalacak, böylece çevreye salınan hava kirleticileri oranının da düşmesi sağlanacaktır.

Akıllı Kavşak Sistemi ile spor aktivitesi, mitingler, resmi bayram kutlamaları ve benzeri sebepler için kapatılacak olan yollar sistem tarafından algılanabilecek ve bu sayede alternatif geçiş yollarında yeşil-kırmızı ışık sebebiyle oluşacak gereksiz beklemelerin de önüne geçilecektir. Araç yoğunluğu olsa da tıkanmaları önleyerek sürekli trafik seyri sağlanması amaçlanmaktadır.
 
AMBULANS GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ
Ambulansa geçiş üstünlüğü sağlayan sistem, ambulansın hastayı trafikte zaman kaybetmeden en hızlı bir biçimde hastaneye varmasına yardımcı olan bir uygulamadır.

Dinamik kavşak yönetimiyle kullanılan GPS ve sensörler geçiş üstünlüğü olan ambulansın konumunu gerçek zamanlı olarak takip etmekte ve bu araçlar herhangi bir sinyalize kavşağa yaklaştığı anda ilgili kavşaktaki ışıkların hastane istikametine doğru uygun yöne yeşil ışık yakılmasını sağlamaktadır. Bu sayede ambulansların sinyalize kavşakları minimum gecikme süresi ile terk ederek hedefine en kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
 
OTONOM (İNSANSIZ) TOPLU TAŞIMA ARACI
(17.08.2018 tarihli yazımızda bu konuyu yazmıştık,ancak konu bütünlüğü bozulmasın diye bu yazıyada aldık.)

İlk etapta Kayseri Harikalar Diyarında kullanılması planlanan otonom toplu taşıma araçları hem elektrikli hem de tamamen insansız sürüşe sahip. Maksimum 40 km/h hız yapabilen bu otonom (insansız) araçlar, bir cep telefonu uygulamasıyla birlikte çağrılabilecek ve dilediğiniz konuma sizi götürebilecek. Sahip olduğu radar, GPS ve kameralar ile yolu 360 derece tarayan araç, çarpışma olasılığını da oldukça düşürüyor. Harikalar diyarında bulunan hayvanat bahçesi ve müzeler gibi bir çok alanda Kayseri’ye hizmet etmesi planlanmaktadır.
 
ELEKTRiKLi OTOBÜS
Ulaşımın teknolojik gelişiminde  Kayseri Büyükşehir Belediyesi de üzerine düşeni en iyi şekilde yapıyor. Çevreci, ekonomik ve güvenilir %100 elektrikli otobüsler şimdi Kayseri’de. Kayseri ulaşım filosunda tamamı yerli üretim elektrikli otobüslerden altısı 136 yolcu kapasiteli ve sekizi 210 yolcu kapasiteli olmak üzere şimdilik toplamda 14 adet bulunmaktadır.

Engelli Dostu
Yeni nesil alçak tabanlı otobüsler engelli vatandaşların da ulaşımdan güvenli ve konforlu şekilde yararlanmaları için tasarlanmış araçlardır.

Çevre Dostu
Daha temiz bir Kayseri için toplu taşımada sıfır egzoz emisyonu. Elektrikli otobüsler sıfır egzoz borusu emisyonu üretir ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltır. Elektrikli otobüslere geçmek hava kirliliğini azaltmak için önemli bir adım. Petrol bağımlılığını azaltır ve Kayseri’nin hava kalitesini daha iyi bir hale getirir.

Ekonomik
Tek şarj ile 400 km’ye kadar menzili olan elektrikli otobüslerin biri için kentin ekonomisine katkısı ise ömrü boyunca 500.000 TL kadardır. Aynı zamanda yüksek bakım maliyetleri ve yakıttan tasarruf ettirerek ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
 
BELEDiYE ARAÇLARI İÇiN FiLO TAKiBi VE YÖNETiMi
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kendi serverlarında  kurulu system sayesinde belediye bünyesinde bulunan bütün araçların anlık hareket,konum ve yakıt bilgilerinin takibi bu sistem aracılığı ile yapılmaktadır.Özellikle kırsal bölgelerde çalışan gerek iş makinesi gerekse personel araçlarının takibi yapılmakta  ve iş gücü ile alakalı gerekli raporlar oluşturulmaktadır.

Araç Takip Sistemi, belediye bünyesindeki araçların sayısal bir harita üzerinde takibini ve raporlanmasını sağlayan bir sistemdir.
 
AKILLI OTOPARK
Kayseri Büyükşehir Belediyesi günümüz teknolojisini verimli şekilde kullanarak Kayseri halkına en iyi hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda her geçen gün yeni projelere imza atan Kayseri Büyükşehir Belediyesi “Akıllı Otopark” projesini hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Zamanın değerli olduğu günümüzde Halkın memnuniyetini artıracak proje çalışmalarına hız verilmiştir. Teknoloji alanındaki en son yenilikleri hizmetlerinde giderek daha fazla kullanan
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin teknolojiyi etkin şekilde kullanarak hayata geçirdiği modern çözümler ve yenilikçi uygulamalar, sürücülerin de yaşamını kolaylaştırıyor.

Akıllı Otopark uygulaması kapsamında vatandaşlar bulundukları noktaya en yakın otoparkları tespit ederek, navigasyon uygulamasıyla otoparka rahatça ulaşabilecek.

Ayrıca otoparkların kapasite ve  doluluk oranları da uygulama sayesinde rahatça öğrenilecektir.

Otoparkların tamamında Lora altyapısıyla merkeze bağlanarak güvenli ve kesintisiz iletişim sağlanacak. Bu sayede kent genelinde hizmet veren otoparklar tek merkezden rahatça yönetilebilecektir.
 
Kaynaklar:
Maksim Liksutov Moskova Ulaşım Belediye Başkan Yardımcısı. Metro fotoğrafı George Malets, Mckinsey & Company Ocak 2018, Smartcitykayseri web sayfası

Hüsnü Baysal’a teşekkürler...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri