TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09

Her şey toprak ile başlar

Her şey toprak ile başlar
Smart City (Akıllı Şehir) 2017 endeksinde Singapur - Londra - San Firansisco - Chicago - Seoul - Berlin - Tokyo - Barcelona - Melbourne - Dubai - Portland - Nice - San Diego-Rio De Janerio - Mexico City - Wuxi - Yinchuan - Bhubanewsar ve Hangzhou ilk 20 de yerini alan Dünya kentleridir.

Ulaşım - Enerji - Haberleşme vb. konular olarak algılanan Akıllı Şehir kapsamında nasıl ki paydaşların biri olan Dijital Sanayileşme (Endüstri 4.0 vb..) ele alınıyorsa, en önemli paydaş Hassas - Dijital - Akıllı tarıma ele almamak dijitalleşen dünya da, ülke olarak üçlü saç ayağının aksaması sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle Smart Farm'ı irdeledik;

Tarımda kullanılan arazileri dörde ayırmak gerekmektedir. Ekilebilir arazi, kalıcı otlaklar, kalıcı yeşillikler ve mutfak bahçeleri. Bütün Dünyanın coğrafi yüzeyi ele alındığında her kıtada hatta her ülke de, çok farklı arazi dağılımı oranları olduğu görülmektedir.

Avrupa Birliği’nde toplam coğrafi arazinin yaklaşık % 40’ı yani 175 milyon hektar tarıma açık iken, bunun % 60’ı kadarı ekilebilir arazi, % 34’ü kalıcı otlak ve % 6 kadarı da kalıcı yeşillik arazi olduğu görülmektedir. Bu durum Türkiye’nin coğrafi yapısı nedeniyle farklılık göstermektedir. Türkiye çiftçisi ortalama 55 yaşında. Türkiye’nin yaş ortalaması 29. Gençler çiftçilik yapmıyor.

Aileleriyle birlikte yaklaşık 12-13 milyon kişi rızkını topraktan kazanıyor. Yüzde 50’ye yakını akıllı telefon kullanıyor. Yine yaklaşık yüzde 45’i internet erişimine sahip. Çalışan her 5 kişiden biri tarım sektöründe çalışıyor.

Son 15 yılda tarım alanı yüzde 10 küçüldü.
Son 15 yılda çiftçi sayısı yüzde 12 azaldı.


Türkiye’de bulunan tarım işletmelerinin yaklaşık % 83’ünü küçük köylü işletmeleri karakterindeki 10 hektarın altındaki işletmeler oluşturduğu için, bu işletmelerde yeni teknoloji uygulayabilecek sermaye birikimi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, son yıllarda küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, büyük işletmelerle rekabette zor durumda kalmışlardır. Küreselleşmeyle birlikte bu sorun, ülkeler arasında rekabette daha da ciddi boyutlara oluşturacaktır. Tüm bu koşullara bakıldığında, hassas tarım teknoloji ve uygulamalarının Türkiye çiftçilerine kazandırılması zorunlu hale gelmiştir.

Neler yapılabilir?
Yol haritası ne olmalı? 

Özetleyelim;

ÇŞB-Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünde kurulan Akıllı Şehirler Daire Başkanlığı yapısından esinlenerek,

*Kurullar (Yönetim-Akademik-Denetim-Disiplin)

*Organizasyon Yapısı (Organizasyon Şeması-Görev Tanımları-Yönetmelik ve Yönergeler-Personel)

İdari Omurga üzerine yapılabilecekleri genel hatları ile belirtecek olursak,

*Sera İklim Takip Ve Otomatik Dengeleme Sistemleri



*Açık Alan Meteoroloji Tespit ve Erken Uyarı Sistemleri

*Toprak Analiz Laboratuvarı



-İoT anlık toprak Analiz Sistemi



*Online Sürü Takip Sistemi



*Online Arıcılık Kovan Takip Sistemi


*Online Tarla/Ürün Barkod Sistemi


Sistemi destekleyici ileri teknoloji uygulamalarından da bahsedecek olursak,

*Otonom Sera İçi Bitki Gelişim Takip Sistemi


*Açık Alan Otonom Bitki Gelişim Takip Sistemi 


*Çiftçi İletişim Portalı ,Online Takip Sistemleri



*Otomatik Haşere/Zararlı Takip Yönetim Sistemi


*Online Ekim Karar Destek Sistemi


Doğal olarak tüm smart sistemlerinin en önemli ayağı Data Center - Big Data Yönetimidir.

Sistem Odası, Fiber Altyapısı, wi-fi ve sensör sistemi kablolaması,


Ayrıca olmazsa olmazı, internet sitesi. Bilgi ve Eğitim Platformudur.


Tabii ki, sistemleri ayakta tutacak enerji için mevcut enerjinin yanı sıra yenilenebilir enerji (Dikey Enerji Türbin-Güneş Enerji Panel Uygulamaları)’dir.



Tarımla ilgili Eklenmesi gereken son notlarımız İleri Tarım Teknikleri Uygulamaları Dikey Tarım-Susuz Tarım-Yeni Nesil Alternatif Tarım teknikleri olarak özetlenebilir.


'Peki hayvancılık için önerileriniz nelerdir?' derseniz;

Akıllı Hayvancılık Teknik Uygulamaları

*Sürü Takip ve Yönetim Sistemi

*Hayvan Bilgi Kimlik Sistemi

*Verim Arttırıcı Teknikler

*Bölgesel Uygun Hayvan Deseni Belirlenmesi ve Uygulaması


Tarım makineleri ve tarım malzemeleri uygulamaları da önemlidir.

Sürdürülebilirlik Programı
*İl geneli pazar ihtiyacı ve satış kanalları,
*Bölgeye has ürünlerin ulusal tanıtımı ve iletişim faaliyetleri,
*İhracat kanalı oluşturulması, kriterlere göre üretimde standartlaştırma,
*Ulusal ve Uluslararası Çiftçi destek Programları,
*Teknolojik Eğitim Programı,
*Üniversiteler ile akademik işbirliği şeklinde özetlenebilir.

Yüzde yüz yerli firma EAE’nin LED ile bitki üretim çalışmaları-Plantekno’nun bu konudaki yurtdışı başarıları - Tarlamvar internet sitesi Girişimi-Benim de İçinde Olduğum Tekköy Tarım eğitim uygulama inovasyon köyü gibi smart farm konusunda çok iyi çalışmalar var.

Bu ve benzeri çalışmalar Türkiye genelinde “standartlaşma” dahil olmak üzere her aşamada tek merkezden incelenmeli-denetlenmelidir.

Bu yol haritası ile yapılacak bölgesel çalışmalarla, ülke genelinde “KENT’ten KIRSAL’a” dönüşü cazipleştirmek-55 olan çiftçi yaş ortalamasını, Türkiye’nin ortalama yaşı olan 29 ‘a “özellikle x-y ve z kuşağını özendirerek” olabildiğince yaklaştırmaktır.

Unutulmamalıdır ki en hızlı üretime dayalı geri dönüş tarım ve hayvancılıkla olur.

Bu nedenle diyoruz ki;
Herşey toprak ile başlar

(*) AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımızın Seçim Beyannamesinde “Dikey Tarıma Ağırlıklı Önem Vereceğiz” açıklaması doğru konuyu doğru zamanda ele aldığımızın göstergesi olmuştur.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın