TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Ayasofya Camii İmamı'na Antidemokratik eleştiriler..

Değerli Dostlarım, geçtiğimiz haftalarda medyada yer alan, gündem olan mevzulardan biri Ayasofya Kebir Camii İmamı değerli hocamız Prof.Dr. Mehmet Boynukalın'la ilgiliydi.
Ayasofya Camii İmamı'na Antidemokratik eleştiriler..
Konu hakkında o kadar çok polemiğe gidildi ve o kadar abartıldı ki, altında bir kasıt aramamak mümkün değil.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki Ayasofya sıradan bir camii değil. Diğer camiler gibi değerlendirilmemelidir. Dolayısıyla Ayasofya İmamının da farklı bir konumu var .

Osmanlı zamanında Ayasofya içinde farklı kürsüler vardı. O dönemlerde bu kürsülerde verilen dersler, yapılan konuşmalar bütün payitahta ve Memalik-i Osmaniye'ye dağıtılırdı.

Elbette Ayasofya imamı mevki olarak diyanetten üstün değil ancak ülkenin en önemli camiilerinden, dünyanın gözü üzerinde olan bir caminin vazifelisi. Konuştukları, söyledikleri belli bir ehemmiyet taşımaktadır. Bugün kendisi orada imam olmakla beraber aynı zamanda Prof. Dr. olarak bir akademik ünvana haizdir.

Bugün kalkıp imam namazını kıldırsın başka bir şeye karışmasın fikri kasıtlı ve hatalı bir yaklaşımdır. Üstelik açıklama yaptığı konulardan biri faiz, diğeri kadın. İslamda üzerine en çok konuşulan konulardandır. Bir imamın, islam dairesindeki en önemli konular hakkında yorum yapmasından daha doğal ne olabilir ?

Ayrıca dünyanın her yerinde bir papaz ya da haham her konuda hatta kendilerini ilgilendirmeyen konularda dahi açıklamalar yapıyor, bunlar problem olmuyor da Ayasofya Camii imamının gündemi yorumlaması mı problem oluyor?

Elbette ki siyasi konulara girmeden, partizanlık yapmadan bir imam, bir din görevlisi gündemi yorumlayabilir, fikrini beyan edebilir, devletçi bir anlayışla sosyal ortamda kendi düşüncelerini yazabilir. Bu en temel kişisel demokratik haktır.

Demokrasi var, laiklik var deyip sonra da bu şekilde demokrasiyi sadece kendinize yontarak bir yere varamazsınız.

Bu ülkenin öğretmeni, doktoru, işçisi nasıl kendini özgürce ifade edebiliyorsa imamı da siyaset ve parti gütmeden kendini ifade edebilir, buna alışmanız lazım.

Aksi durumda demokrasi ve laiklik söylemlerinizle bizzat kendiniz çelişmiş olursunuz.
Allah'a emanet olunuz!

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Meryem Akbas
    Size katiliyorum Sehzade Orhan Efendi. Imamlarin cuma hutbelerinde bile gundeme degindigi apacik ortadadir. Niyet kotu olanin oku kendine doner.
  • Fatih sultan mehmet
    Çok haklısınız ŞEHZADEM.bugün papa ırak'a ziyaret edip.başka ülke toplumların iç işlerine bile karışıyor müslümanlar da dahil dünyada tık çıkmıyor.%90 müslüman olan bir ülkede din görevlimiz üstelik dalında prof.olmuş konuşması gereken konuda konuşma deniliyor.üstelik müslüman bazı idarecilerden de bu ses geliyor.çok çok şaşkınım.Prof.De.Mehmet. Boynukalın hocamız yalnız değildir.kaleminize sağlık
  • Saygın
    Tam merkez bankası başkanı yapılıp 6 ay içinde görevden alınacak adam.
  • Süreyya Kaya..
    DEMOKRASİYI HERKES KENDINE IŞINE GELDİĞI GIBI KULLANIYOR...ADALETTE DE DEMOKRASI SAĞLANA BILIYOR MU..GÜÇSÜZE HAK TANINMIYOR..YA BIZ YÖNETIM ŞEKLİNI ANLAMADIK VEYA UYMAK ISTEMIYORUZ..ÜLKE İCINDE HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ HAİNLER HALAA ÇOK...
  • Osman ayan
    Çok doğru ve isabetli bir yazı..Tebrik ediyorum..Ve aynı kanaatteyim..Ayasofya-i kebir camii imam hatibi sayın Boynukalın herhangi bir din görevlisi değildir.Söylediği her kelimesi benim için çok kıymetli ve muteberdir
  • Erkan ALTINTAŞ
    Bütün imamlar Peygamber varisleridir PEYGAMBERİN GÖREV TANIMIDA BELLİ HATTA BÜTÜN İMAMLARIN VARİSLİK VAZİFELERİNİ HAKKIYLA İFA ETMESİ LAZIM Bana göre Ayasofya Baş İmamı İslam hukuku Profesörü Dr. Boynukalın görevinin bilincinde üzerinde yükü kaldırmıştır düşünmesi gereken diğer imamlardır
  • mfatih
    Cok doğru ve yerinde bir tespit. Hutbe hürriyet alametidir. Kur'an-ı kerim ve sünnete uygun fikri ve düşünceyi imam hutbede söyleyemiyecekse başına niye sarık sarsın .Cuma hutbesi müminlerin gündemidir siyasetin değil. İnatla anlamamak yerine ne denilmek istendiği ortaya konulmalıdır.
  • Aklın Yolu 1
    Biraz basit düşünün. Cumhurbaşkanı çıkıp "Fenerbahçe" diye tezahurat yapması gibi bir olay bu. Tabi ki fikri olabilir. Ancak mevkisi bunu söylemesine engel olmalıdır.
  • Murat bekar
    Herkes kendi dalında açıklama yapabilir
  • Akgül
    Prof. Dr. Ömer Boynukalın bey üzerine düşen görevi yapmıştır, Ayasofya Cami imamı olarak yani bir din görevlisi olarak konuyla ilgili ayet veya hadislerde ne bildirildiyse onu söylemek zorundadır bu onun görevidir. Hem bilim insanı olarak hem de din görevlisi olarak görevini yapmakatadır, hatta bir vatandaş olarakta sosyal medyada herkes gibi inandığı söyleyebilir. Bu konularda ki yorumlar Vatikan'dan yapılsaydı hiç sorun olmazdı rahatsız olan kesim tarafından.