TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Birinci Cihan harbinde Sultan Abdülhamid

Kıymetli okurlarımız, 1.Cihan harbi anlatılırken Sultan Abdülhamid'e yeterince yer verilmiyor. O yüzden de taşlar yerine tam oturmuyor.
Birinci Cihan harbinde Sultan Abdülhamid
Sultanın vefat senei devriyesinde farklı bir yönünü işleyeceğiz.

Sultan Abdülhamid 1.dünya savaşı istihbaratını alınca Çanakkale'de Hamidiye tabyaları yaptırdı. Fatih Sultan Mehmed zamanında yapılanları tamir ve tadilattan geçirtti.

Churchill, Osmanlının Çanakkale'de dayanacak gücü olmadığı kanaatinde idi. Hedeflerinden biri de; Mezopotamya petrolleri idi.

Sultan, 1. Cihan harbinin çok yıkıcı geçeceğini, fizikî ve siyasî haritaların değişeceğini biliyordu. Hedefi tarafsız kalmaktı. Tarafsız kalınırsa bu yıkımlardan kurtulanılacağını da biliyordu. Ama olmadı, Sultana itaat edilmedi, dinlenmedi.

Çok bilmiş Enver ve Talat Paşa başta olmak üzere her şeye burnunu sokan ittihatçı paşalar söz dinlemeyerek devleti 1. Cihan harbini uçurumuna sürüklediler. Hesabını önce Allah'a sonra tarihe verecekler. Tarih affetmez.

1. Cihan harbine Osmanlıyı da dahil eden İttihat ve Terakki paşaları ne yapacaklarını şaşırdılar. Sultan Abdülhamid'e gidip ne yapacaklarını hangi cephenin daha önemli olduğunu sordular.

Sultan Çanakkale'ye yığınak yapılmasını asıl önemli cephenin Çanakkale olduğunu kıyametin orada kopacağını, Çanakkale'nin geçilememesi gerektiğini belirtti. 

Çanakkale'ye tarihin az gördüğü şekilde yığılmıştı düşman güçleri. Bu, sultanı bir kez daha haklı çıkardı. İngiltere taa Yenizellanda'dan asker getirdi. Yarım dünya lakaplı Quin Elizabet gemisi ile geldiler. Yani yarım dünyayı yok edecek mühimmat vardı.

Hilal taktiği ile düşman gemileri boğaza çekildi. Ve malum son ile müzelik oldular.

Sultanın tüm ikazlarına rağmen girilen 1. Cihan harbinde sadece Sarıkamış da 90.000, Çanakkale'de 250.000 Şehid verdik.

Sultan Abdülhamid'e itaat etmeyenler, "edebsiz bizmişiz" diye itiraflarda bulunmuşlar, koca imparatorluk bozuk para misali harcanmıştı.

Yine onun tavsiyesi ile İstanbul ve Çanakkale'ye sahip çıkıldı. Elde Anadolu ve bayrak kalmıştı.

Sultanın dinlenmediğine örnek olması açısından Cihad Yaycı Paşaya kulak verelim:

"Mahmut Şevket paşa Yıldırım Ordu Komutanlığı yapmış biri, günlüğüne şöyle bir not yazar; Kuveyt ve Katar gibi çölden ibaret iki fukara kaza için İngiliz dostlarımızla kötü olunmayacağına kanaat getirdim ve İngiliz dostlarımız lehine feragat ettim. Allah kimseyi Mahmut Şevket Paşanın pozisyonuna düşürmesin"

Allah seni ve dostlarını İngiliz dostlarınla haşretsin M. Şevket paşa, amin.

Zira kişi sevdiği ile beraberdir.

Kalın sağlıkla ilimle...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Utku
    Can +1
  • Enes yilmaz
    Iyi ki sen bu devlete idareci olmamissin o kani tasidigindan da supheliyim, su yaziyi 6. Sinif oglum gulerek dinledi benden sarikamis canakkale rakamlarina dair bir tane belge cikar elini opucem anlattiklarinin hepsi yalan duzmece.
  • Can
    Siz delirmişsiniz
  • Zeynep yurtişigi
    Bilmediklerimiz ne çok bu kıymetli bilgileri daha fazla duyurun lütfen teşekkürler.Allah in rahmeti üzerine olsun Sultan Abdülhamit han.
  • Eşref Biçici
    Özellikle "Çok bilmiş Enver ve Talat..." ifadeleri muhteşem.
  • Vildan Şahin
    Amin
  • Meryem Karatop
    Bir buyugun sozunun dinlenmediginin fatutasin Abdulhamit,in torunlari olarak bizlee odüyoruz ,oz yurdunda garipsin oz yurdunda parya